Férgek lineárisak,

férgek lineárisak

férgek lineárisak

Egy kivételes maradvánnyal megoldódott a éves őslénytani rejtély Dulai Alfréd A fosszília megőrizte az egykori állat lágytestének a lenyomatát is, így segített megfejteni a régóta fennálló őslénytani rejtvényt a kihalt állatcsoport eredetével kapcsolatban. Az észak-afrikai maradvány alapján egy bizarr, meztelencsiga-szerű férgek lineárisak rajzolódik ki előttünk, amely ásványi anyagokkal megkeményített páncéllemezeket viselt a hátoldalán. A szokatlan kinézetű gerinctelen állat a millió évvel ezelőtt élt ún.

férgek lineárisak

Machaeridia-férgek közé tartozik, amelyek az ősmaradvány-anyagokban millió éven keresztül fordulnak elő. A lenyomatot egy olyan területen találták, amely már eddig is híres volt nagyon jó megtartású maradványairól pl.

Trichinella spiralis, hogyan lehet semlegesíteni Mind a parazita élősködés, mind a parazita együttélés lényege a táplálékszerzés és a fajfenntartás biztosítása. Nagyon kicsi 20 nm átmérőjűburokkal nem rendelkező, ikozahedrális, egyszálú lineáris DNS-sel bíró vírusok.

Az új példány egyértelművé tette, hogy a Machaeridiák a gyűrűsférgek közé tartoznak. Ezzel a rendkívül sikeres és változatos csoporttal ma is bárki találkozhat, például földigiliszták vagy piócák formájában.

Férgek, cipők, gumicukor - Kafka napok Szegeden A két darab összehasonlításának szándéka távol áll tőlem, hiszen végső soron két különböző mű jelenik meg a színpadon: míg a Homo Ludens Project Kafka novellájának érzésvilágát, hangulatát igyekszik átadni, addig a SZESZ előadásában Kárpáti Péter Én, a féreg című, sokkal könnyebben befogadható és értelmezhető darabját láthatjuk. És bár az alaptörténet és az alternatív színházakra jellemző befogadó-központú attitűd közös vonása a két előadásnak, a koncepció egészen más, feladatuk — ha lehet ezt így nevezni — és közlésmódjuk is nagymértékben eltér. Homo Ludens Project — Átváltozás Visszaköpködött zöld gumicukor, a végtelenségig pörgő Gregor színpadon, kéjes hangokat hallató család a desszertnél — néhány kép, férgek lineárisak garantáltan beleég a néző emlékezetébe a Homo Ludens Project darabja után.

A különös megjelenésű állatok páncéllemezeit több mint évvel ezelőtt írták le először, majd világszerte előkerültek a fent említett millió éves intervallumban lerakódott tengeri üledékes kőzetekből, ami arra utalt, hogy fontos és gyakori alkotóelemei voltak az egykori tengeri ökoszisztémáknak. Eddig azonban nagyon keveset tudtak a paleontológusok az állat testfelépítéséről, illetve arról, milyen kihalt és ma élő állatcsoportokkal álltak rokonságban.

férgek lineárisak

Ennek az az oka, hogy az állat elpusztulása után a lágytest gyorsan lebomlik, vagy megeszik a dögevő szervezetek. Így az ősmaradvány-anyagban szinte kivétel nélkül csak az izolált, szétszóródva beágyazódó páncéllemezek fordulnak elő, a pontos meghatározáshoz és rendszertani besoroláshoz alapvető fontosságú lágytest nem állt a paleontológusok rendelkezésére.

A kihalt páncélos Machaeridia-féreg lenyomata balra és rekonstrukciója jobbra.

Előfordul azonban az az eset is, amikor egyes egyedeken valamely szerv fejlődése eltér a rendestől, vagy a normálistól eltérő helyen alakul ki. Az elváltozások különböző okokra vezethetők vissza, és gyakran burjánzások, daganatok, torzulások vagy határozott alakú képződmények pl. A keletkezett rendellensség részben növénykórtani és állattani vonatkozásúak, részben pedig fejlődésalaktani morphogeneticasőt törzsfejlődéstani, filogenetikai jelentőségűek. Mint már említettem a kóros betegségekből eredő elváltozások nem tartoznak a teratológia tudományának kutatási területébe, ezért itt ezekkel nem is foglalkozunk. Teratómák[ szerkesztés ] A növényi rendellenességek főbb sajátossága, hogy az egyedfejlődés folyamán a szerv nem fejlődik férgek lineárisak rendesen atrófiamás helyeken fejlődik ki vagy eltér a normális típustól.

Férgek lineárisak színek jelölik az állat testét sárgaa végtagokat vörösa sörtéket szürkea páncéllemezek rögzülését zöld a belet lila és rukkola paraziták dorzális lineáris szerkezetet kék A korábban ismert, foltszerű adatok tehát nem voltak elegendőek a Machaeridiák rokonságának megállapításához, és sok elképzelés született arra, hol helyezzék el a csoportot az állatvilág törzsfáján.

Különböző megfontolásokból próbálták őket a puhatestűekkel, a rákokkal, a tüskésbőrűekkel, illetve a gyűrűsférgekkel kapcsolatba hozni.

Olvasási mód:

A most felfedezett 3 centiméter hosszú példány azt mutatja, hogy a háti páncél alatt a Machaeridiáknak megnyúlt teste volt, páros végtagszerű nyúlványokkal minden szelvényen. A nyúlványok mindegyikén két köteg hosszú, merev sörte helyezkedett el. A szelvényezett testfelépítés és a sörtéket viselő "végtagok" pedig egyaránt a gyűrűsférgekkel hozzák szoros rokonságba a kihalt tengeri állatokat.

férgek lineárisak

A gyűrűsférgeken belüli helyzetük még nem tisztázott, de a kutatásról beszámoló, a Nature-ben publikált cikk szerzői szerint egy még férgek lineárisak is élő tengeri sörtésféreg-csoporthoz hasonlítanak leginkább. A lelet a gyűrűsférgek evolúciójának kutatása szempontjából is fontosnak bizonyult, mivel azt mutatja, hogy az ún. Ez később, millió éves használat után "kiselejtezésre" került - a ma élő képviselőik már nem élnek ezzel a védekezési móddal.

Origin of European River and Mountain Names from Near East and Africa

Lásd még