Hüllő paraziták, Féregatkák

hüllő paraziták

A hüllők kullancsok és atkák által terjesztett fertőzései

Bejegyzés kategória: Hírek A Terrárium magazin egy korábbi számában közölt, még mindig aktuális szakcikkét posztoljuk. A szakcikkben bemutatásra kerülnek azok az atkák amelyek előfordulhatnak a terráriumunkban. Megjelenésük — a cikkben leírtak szerint — nem igazán adnak aggodalomra okot. Azonban, segítségünkre lehet a felismerésük a hüllőparazita fekete kígyótka Ophyonussus natritis megkülönböztetésében, a Taurrus ragadozóatka hatékony bevetése érdekében.

Paraziták a hüllőkön. Kígyó paraziták - Hogyan kell elvegezni a test parazitaellenes tisztitasat

Ne féljünk az atkáktól fekete kígyóatka taurrus A nem parazita atkák előfordulása terráriumi állatokon Írta: Kontschán Jenő Ha a terraristák rémálmait megvizsgálnánk, azt tapasztalhatnánk, hogy előkelő helyen szerepelnek az atkákkal elborított kedvencek.

Mind a gerinces, mind a gerinctelen kedvenceinken előfordulhatnak a pókok rokonai, az atkák.

férgek sztptómák milyen paraziták harapják a testet

Paraziták-e vagy sem? Az atkák számos faja, sőt egy önálló rendjének — a kullancsok Ixodida — minden faja élősködő életmódot folytat.

  1. Ezek a hüllők kullancs és atka okozta leggyakoribb fertőzései - Gondozás
  2. Kígyó paraziták - Hogyan kell elvegezni a test parazitaellenes tisztitasat Kígyó paraziták.

Azonban, az atkák többsége nem parazita, inkább ragadozó, lebontó vagy növényevő. A nem parazita atkákat éppúgy megtalálhatjuk a vizekben, a talajban, a növényeken, mint az állatokon is. Feltehetjük persze a kérdést, hogy, ha nem paraziták akkor mit is keresnek más állatokon?

  • Belső és külső hüllő paraziták
  • Hüllő féreg típusok és jellemzők
  • Háziállat Magazin Ezek a hüllők kullancs és atka okozta leggyakoribb fertőzései A kullancs és az atka a leggyakoribb külső élősködők közé tartoznak, amelyek megtalálhatóak a hüllők bőrén és megfertőzhetik a gyíkokat, kígyókat, valamint a tengeri teknősöket, és a teknősbékákat.

Ennek több oka is lehet. Az egyik az utazás, amelyet szaknyelven forézisnek vagy zoochorianak nevezünk. Az atkák gyakran úgy jutnak el egyik helyről a másikra, hogy szállító eszközként egy másik állat segítségét veszi igénybe.

amire pinwormoktól kell szalagféreg parazita jelei

Ilyenek például a ganajtúró bogarakon Geotrupidae, Scarabaeidae előforduló atkák. Ezek az atkák ragadozók, elsősorban fonálférgekkel Nematoda táplálkoznak. Hol élhetnek nagy számban fonálférgek?

férgek érzése a végbélben féreg pelyhes

Hát az ürülék ekben, ahová az atkák a ganajtúró bogarakkal szállíttatják magukat. A bogár az ürülékkel táplálkozik, míg az atka az ürülékben élő fonálférgekkel. A másik ok bonyolultabb: ez az atkák társulása más állatokkal. Nem tudjuk miért, de számos atka faj csak bizonyos másik állatfajon fordul hüllő paraziták, és mivel a gazdafajt sosem károsítják, talán a táplálék a testre, a test szőreire ragadt maradékok vagy a kutikula elhullt darabjaia védelem, esetleg a megfelelő klíma miatt társulnak ezekhez az állatokhoz.

Julolaelaps pararotundatus Fotó: Kontschán J. Atkák a terráriumban A terráriumok ban leggyakrabban két nem parazita fajjal találkozhatunk, Az egyik az ezerlábúakon előforduló Julolaelaps pararotundatus Ryke,a másik a bütykös csótányon élő Gromphadorholaelaps schafferi Till, Mindkét említett faj a Laelapidae családba tartozik.

Navigációs menü

Közös bélyege az hüllő paraziták családba sorolt fajoknak a váza alakú ivarlemez, amely az ivar nyílást fedi, és a háromszögletű anális lemez, amelyen három kitinszőr és a végbélnyílás figyelhető meg. Nagyon jellegzetesek ezeknek a fajoknak a lábvégei. A legtöbb atka esetében apró karom figyelhető meg az utolsó lábizek végén, itt azonban ezek a karmok hiányoznak.

a leghatékonyabb a pinworms től kerekférgek invazív stádiuma

Ez nem is meglepő,hiszen az ezerlábúak vagy a rovarok sima kutikuláján úgysem tudnának vele jól megkapaszkodni. Helyettük a célnak sokkal megfelelőbb tapadókorongocskák alakultak ki a láb ezen részein, amelyek biztosítják, hogy a sokszor sima felületű állatokról se eshessenek le.

hogyan kell a férgeket gyógyszerrel kezelni a féreghajto mellekhatasai

Atkák az óriás ezerlábún fekete kígyóatka taurrus Az ikerszelvényesekről jól ismertek a különböző atka fajok. Terráriumban a Spirostreptidae család tagjaim lehet sokszor ezeket az atkákat megfigyelni.

Brutális meglepetés: ÓRIÁSI féreg a pelenkában (18+)

Ahogy kedvencünk összegömbölyödik, a lábak külső oldalánál, a test oldalán sokszor láthatjuk fel parazitáktól való tisztítás receptek alá szaladgálni ezeket az állatkákat. Bár számos fajuk ismert, terráriumból csak egyetlen faj került elő eddig, a Julolaelaps pararotundatus.

férgek hogyan kell megérteni ha férget vesz a kezébe

Ez egy viszonylag nagyméretű hüllő paraziták, 1,2 mm hosszúságúra is megnő, jellegzetesen szép, vörösesbarna színezete van. Könnyen felismerhető természetesen csak erősebb nagyítású mikroszkóp és a megfelelő preparálási eljárások alkalmazásával : a nősténynél az ivarnyílást fedő lemez szélesebb a végbélnyílás hordozó anális lemeznél, illetve, hogy az anális lemezen lévő három szőr közül a leghátsó postanális szőr hüllő paraziták a másik kettőnél.

Ennek a fajnak természetes élőhelyei Kelet-Afrikában vannak, ahonnét eddig csupán két helyről ismerjük: Pemba szigetéről és egy tengerpart menti kis faluból, Kilifiből, hüllő paraziták helyeken szintén az óriás ezerlábú Archispirostreptus gigas Peters, él.

Hazánkban az utóbbi hónapokban két különböző terráriumból is előkerült.

Lásd még