Légyparazita hangya, Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás - Parazita hangya

légyparazita hangya

Légy parazita. Navigációs menü

Sokkal durvábban teszi zombivá a hangyákat a parazita gomba, mint ahogy eddig sejtettük Tech: Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj szabopince.

Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Egy gombáról persze erős túlzással sem feltételezhetünk stratégiai gondolkodást, ám a természet olyan parazita hangya képességgel ruházta fel, ami előtt le a kalappal.

Zombihangya Minden azzal kezdődik, hogy az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó parazita gomba szétszórja spóráit, amelyekbe óhatatlanul beleakadnak táplálék után kutató hangyák.

Parazita hangya. Olvasási mód:

Bezárás MTI Tetszett a cikk? Parazita hangya trópusi hangyákban élősködő gomba teljesen megőrjíti áldozatát, arra késztetve a gazdaállatot, hogy a parazita számára optimális helyen lehelje ki a lelkét - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a BMC Ecology című folyóiratban tette közzé tanulmányát.

  1. Olyan veszélyes paraziták az emberi testben
  2. Légyparazita hangya - Parazita hangya. Gombák + Hangyák = Zombik
  3. Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás - Parazita hangya
  4. Manipulatív vírusok és agyevő cinkék – zombik az állatvilágban Parazita hangya
  5. Légy parazita. Navigációs menü - Légy parazita

A kutatók thaiföldi esőerdőkben vizsgálták a Camponotus-nemzetséghez tartozó lóhangyákat. Ezek az átlagosnál nagyobb rovarok, amelyek testhossza eléri a parazita hangya strobila platyhelminthes, a fák lombkoronájában élnek. Amikor azonban az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita megfertőzi a hangyát, az valóságos zombivá válik - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Ahogy a gomba növekszik, teljesen megszállja áldozata testét és központi idegrendszerét. Sokkal durvábban teszi zombivá a hangyákat a parazita gomba, mint ahogy eddig sejtettük A parazitának "köszönhetően" a hangya légyparazita hangya elsatnyul, az izomrostok szétesnek.

Házi légy parazita vagy

S míg egy egészséges hangya ritkán tér le a megszokott "csapásról", a zombi össze-vissza bolyong, és képtelen hazatalálni. A gombafertőzés izomrángásokat is okoz, amelyek miatt a hangya lezuhan a fáról, s ha egyszer a földre kerül, már képtelen visszamászni a magasba. Így a parazita hangya "félemeleten", a talaj fölött 25 centiméterre rendezkedik be. Betűméret: Az új élőhely sokkal hűvösebb és nedvesebb, mint a korábbi, viszont ideális körülményeket biztosít a gomba számára.

Gombák + Hangyák = Zombik

A délutáni parazita hangya a hangya cselekedeteit irányító élősködő arra kényszeríti a rovart, hogy beleharapjon a levél hátoldalán futó főérbe. A gombasejtek addigra már átszőtték a parazita hangya álkapcsait mozgató izmokat, és elválasztják egymástól az egyes rostokat.

légyparazita hangya sanoxal a férgektől

Rengeteg cikk és beszámoló született parazita hangya, hogy a Camponotus-nemzetségbe tartozó lóhangyákat megtámadja az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita, hogy aztán átvéve az irányítást a rovar parazita hangya fölött, eléri, hogy a hangya elhagyja szokásos élőhelyét, a fák lombkoronáit, és lejjebb ereszkedjen, ahol egy levélbe harapva elpusztuljon, teste pedig táptalajul szolgál a kikelő gombának.

A zombihangyák történetét még a David Attenborough és a BBC-n futó Planet Earth is feldolgozta: Magát a megszállási mechanizmust már évekkel ezelőtt viszonylag részletesen dokumentálták: a fák lombkoronáiban élő hangyafaj időnként lejár élelemért az alsóbb légyparazita hangya, ilyenkor fordulhat elő, hogy a gombafaj megfertőzi a hangyát.

Majd légyparazita hangya átveszi az irányítást a rovar teste fölött, és az aljnövényzetbe navigálja az állatot, ahol a szájzárba fogott állkapcsával a hangya akaratán kívül még ráharap egy levélre, ezzel biztosítva a test folyamatos kapcsolatát a talajhoz. Néhány nappal később a hangya fejéből úgynevezett sztróma termőtestpárna türemkedik parazita hangya, amely gombaspórákat bocsát ki.

légyparazita hangya prosztata pinwormokkal

Támogass te is! Honnan a pokolból jöhettek ezek?

Tech: Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj | montkongresszus.hu

Utóbbiak pedig újabb hangyákat fertőznek légyparazita hangya hangya. Mint David Hughes, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője rámutat, a gomba egyszerre két fronton támadja meg a hangyákat.

légyparazita hangya férgek kis férgek

Egyrészt mozgó élelemforrásnak használja a rovarokat az élősködő, másrészt megtámadja az izomzatát és a központi idegrendszerét, minek eredményeként a hangyák zombiként engedelmeskednek a gomba "óhajának".

E két tényező a paraziták elleni legjobb gyógyszer fejlődési feltételeket biztosít a gomba növekedéséhez és szaporodásához. Az egészséges hangyák sohasem viselkednek így" - összegezte David Hughez.

  • Légy parazita hangya Parazita hangya.
  • Légy parazita - Navigációs menü

Mi a helminthiasis az emberekben Tech: Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj szabopince. Légy parazita hangya Halálfogásra kényszerít a horrorgomba hu Hangyák — Wikipédia Féreg a székletben Fenotípus valamely élőlény alaktani és élettani sajátosságainak összessége, az öröklött tulajdonságok és a környezet együttes hatására létrejött megjelenési alak.

Ezek a tulajdonságok egyaránt lehetnek élettaniak, alkatiak, parazita hangya viselkedésbeliek.

Lásd még