Féreg szindrómák. A belgyógyászat alapjai 1. | Digitális Tankönyvtár - Féreg szindrómák és kezelés

Ekbom-szindróma tünetei és kezelése - HáziPatika

A bélférgesség tünetei

Szétvakarják magukat a bőr alatti férgek miatt: ilyen betegség a Morgellon-szindróma Szabados Dániel A Morgellon-szindrómások számára biztosan nem, még ha az a féreg csak a fejükben létezik is. A világ legkülönlegesebb betegségeiről szóló cikksorozatunkban a progéria, a gigantizmus, a vízallergia, a kék bőr jelenség, a faember-betegség, a Möbius-szindróma, az Alice Csodaországban-szindróma, a situs inversus és a Kőember-betegség és a nevető halál és az idegen akcentus szindróma után most a Morgellon-szindróma következik.

Féreg

A Morgellon-szindrómában szenvedők bőre iszonyatosan viszket, a betegek nem képesek megállni a folyamatos vakarózást, aminek a vége rendszerint véresre horzsolt és csipkedett hámréteg lesz. A betegek sebeiben laboratóriumi körülmények között ráadásul rejtélyes színes rostokat mutattak ki.

féreg szindrómák

De a legszörnyűbb az egészben az, hogy mi miatt vakaróznak az ettől a szindrómától szenvedők: úgy érzik, mintha a bőrük alatt élőlények, bogarak és férgek mozognának. Egyes kimutatások szerint körülbelül 14 embert érinthet ez a tünetegyüttes világszerte, és egyelőre nem létezik rá gyógymód.

Az Ekbom-szindróma előfordulása és okai Ancylostomiasis, horogféreg-fertőzés. Két faja ismert, az Ancylostoma duodenale, a mediterrán medencében, Ázsiában, Afrikában elterjedt, és a Necator americanus, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Óceániában elterjedt.

Annál is inkább nehéz gyógyítani, mivel a tudomány jelen állása szerint minden jel arra mutat, hogy egy téveszméről van szó — azaz a bőr alatti férgek csak a betegek fejében léteznek, a viszketést pedig igazából maguknak okozzák. Hogy a Morgellon-szindróma világhírű lett, sőt egyáltalán nevet kapott, azért Mary Leitao tette a legtöbbet.

A dél-karolinai féreg szindrómák a kétéves kisfia panaszai miatt figyelt fel a betegségre. A kisfiú a bőre alatt futkosó bogarakra panaszkodott, a száján lévő sebben pedig furcsa szálakat vett észre az édesanyja, aki maga is orvosi végzettséggel rendelkezik.

féreg szindrómák

Leiato ban létrehozott sápadt spirochete mi az a parazita weboldalt, majd egy magánszervezetet is, hogy összegyűjtse és dokumentálja a világ minden pontjáról a Morgellon-szindróma adatait, és elérje, hogy az féreg szindrómák orvostudomány is vegye komolyan a betegség tüneteit, és foglalkozzon a problémával.

Sőt, nevet is ő adott a szindrómának, méghozzá egy A Morgellon-szindrómában szenvedők bőre iszonyatosan viszket, a betegek nem képesek megállni a folyamatos vakarózástForrás: Shutterstock Leitao kitartó küzdelme azt eredményezte, hogy ban elindult egy négy éven át tartó komoly nemzetközi kutatás, amely rendkívüli féreg szindrómák vette szemügyre beteget.

féreg szindrómák

Pszichológiai, bőrgyógyászati, belgyógyászati vizsgálatokat és laboratóriumi elemzéseket végeztek a betegek bőr- és vérmintáiból. Az eredményeket pedig azt mutatták, hogy ki, hogy nem egy önálló betegségről lehet szó, a benne szenvedők rendszerint egyéb neurológiai panaszokkal is rendelkeztek, gyakran problémáik voltak a drogfogyasztással és egyéb bőrbetegségekkel, a sebekben található titokzatos szálak és szemcsék pedig minden kétséget kizáróan a külső környezetből kerülhettek oda, hiszen pamutként azonosították azokat a kutatók.

Ekbom-szindróma tünetei és kezelése - HáziPatika

Sőt, az is komolyan felmerült, hogy maga Mary Féreg szindrómák is egy súlyos pszichológiai betegségben, a Münchausen by proxy szindrómában szenved, ami leggyakrabban kisgyereket nevelő anyákat súlyt: ezekben az esetekben a szülők kitalálnak tüneteket, rosszabb esetben szándékosan megbetegítik a saját gyerekeiket, csak hogy aztán a gyógyításukért küzdhessenek. A fejlemények hatására Leitao egészségügyi szervezete ben be is fejezte a tevékenységét.

Ettől függetlenül persze léteznek valóban olyanok, akik férgeket éreznek mozogni a bőrük alatt, csak épp ez nem egy fizikai, hanem egy pszichológiai betegség miatt van.

A páciensek élete pedig ettől még valódi szenvedéssel teli, hiszen az állandó viszketés nyugtalanná teszi őket, miközben számukra olyan valóságosak a tünetek, hogy nem értik, miért nem hiszi el a környezetük a bőrük alatt mozgó élőlényeket.

Lásd még